06 • 11 35 39 67 info@levenspaleis.nl

Revalidatie yoga

aandachtig herstellen

Revalidatie betekent weer valide worden, het functionele vermogen van datgene wat beschadigd is geraakt herstellen. Yoga betekent verbinden en of verzamelen. Revalidatie Yoga training is de combinatie van die twee. Een manier om alles wat je bent of in je hebt te verbinden, al je vermogens te verzamelen en te richten op het herstel.

Veel revalidatiecentra of fysiotherapeuten richten zich vooral op het lichamelijk herstel door middel van oefentherapie. Dat is op zich prima; deze mensen hebben verstand van hun vak, toch is er meer dan oefentherapie alleen. Lees verder voor meer informatie. Ik werk met revalidatie Yoga altijd in samenspraak met een fysieke revalidatie specialist.

Revalidatie Yoga word gegeven als Privé lessen, de eerste sessie is een intake en situatie opname van anderhalf uur, daar na zullen een aantal privé sessies volgen, na 4 tot 8 privé sessies, kijken we of je in een van de gewone yogalessen kan instromen.

Richten van je aandacht

Toch is er meer dan alleen oefeningen doen: het richten van je aandacht en lichamelijk gevoel. Op het moment dat je na een operatie aan je been bijvoorbeeld een oefening krijgt als opstappen op een blok of bank. Je therapeut zal je zeggen dat je je voet op het blok moet zetten en opstappen. Simpel toch? Als je je aandacht en lichamelijk gevoel hierin betrekt, zal je bewust je spieren een klein beetje aanspannen voordat je iets beweegt, zodat je lichamelijk gevoel meer aanstaat. Vervolgens til je je voet op. Bewust merk je de beweging in je bovenbeen, je knie, je onderbeen, je enkel  en het gevoel onder je voet – er is even minder druk. Dan plaats je je voet, voelt de druk onder je voet, de veranderde houding van je enkel, onderbeen, knie, bovenbeen heup en bilspier. Daarna ga je bewust je lichaamsgewicht verplaatsen – je voelt weer de hele bewegingsketen – en gaat die houding uitlijnen. Is de knie boven de enkel voor je er gewicht op zet en je been gaat strekken, is je voet actief? Er is dus een groot verschil tussen “gewoon” een stap zetten en “met gerichte aandacht” een stap zetten.

Groter effect

Door die gerichte aandacht en echt voelen, zul je merken dat je verschillende spieren, pezen en gewrichten beter voelt en beter gaat aansturen. Zo hebben je oefeningen een veel groter effect. Ook zul je merken dat je pijn veel directer voelt. Je zult meer verschil gaan onderscheiden in je pijn, van een klein beetje prikkel tot een echt stekende of scheurende pijn. Met die pijn kan je werken! De pijn en de intensiteit ervan geeft je feedback over de mate van belasting en overbelasting en de voortgang van herstel. Je moet alleen leren naar je pijn te luisteren, zodat je weet dat je er niet bang voor hoeft te zijn. Heb aandacht voor je pijn, het is een
“taal” van je lichaam en als je die verstaat wordt je lichaam meer en meer een raadgever, coach en graadmeter in je herstel.

Emotie

Je bent natuurlijk meer dan je lijf. We hebben het al over gerichte aandacht gehad – dat is dus denken en in je denken gebeurt er veel meer. Er is al veel in je denken gebeurd voordat je bent begonnen met revalideren. Emotie hoort hier ook bij. Het gaat hier over je mentale instelling: Hoe denk en voel je over je ongeluk, of gecorrigeerde afwijking, je operatie en herstel?

Als je gaat revalideren is er iets dat stuk of beschadigd is, waardoor je niet meer goed functioneert en die functie wil je herstellen.

Terug naar “Er is iets stuk of beschadigd”. Dat is erg! Dat is rot! Dat is **##&%!!!! Je hebt er het volste recht op om te balen, om even in rouw te zijn, want als het alleen jouw lijf en functie betreft is dat al erg. Je kon alles en nu niet meer, misschien weet je niet of het ooit weer goed komt. Misschien waren er anderen betrokken bij het ongeval. Of zijn er mensen, je gezin van jouw functioneren afhankelijk en heb je het gevoel dat je die nu teleurstelt of tekortdoet. Naast de schade aan je lijf en je persoonlijk functioneren is er schade aan jouw maatschappelijk functioneren. Nogmaals, dat is rot!

Zo min mogelijk ballast

Als je geluk hebt valt het mee en zit je hier niet echt mee. Als je pech hebt zit je daar wel mee. Wat is gebeurd is gebeurd en dat draai je niet terug. Balen over dit soort dingen kan je herstel dwarsbomen. Als je elke keer dat je gaat revalideren of in een beweging je kwetsuur voelt en dan meteen aan al die ellende moet denken, dan ga je jezelf gruwelijk in de weg zitten. Daar help je de eventuele betrokkenen niet mee en je zelf nog minder. Als het even kan, mag je dat loslaten, vergeven of vergeten. Als dit speelt, als je zo’n probleem hebt, bespreek het en zorg dat je weer verder kan. Ga revalideren met zo min mogelijk ballast in je hoofd, dat leid af en geeft je een negatieve stemming.

Waar wil je heen?

We willen verder, we willen vooruit, we willen een toekomst! Hier gaat het over Visie. Wat is jouw visie? Denk je dat je er weer komt, dat alles weer gaat lukken? Top! Visie op je toekomst – wat wil je weer bereiken – dat is een punt aan je horizon zetten. Je visie geeft je motivatie, geeft je hoop en vertrouwen. Zorg dat je een visie hebt als je met revalidatie aan de slag gaat. Zet op je weg naar het eindpunt van je visie een aantal tussenpunten, zodat je die stap voor stap kunt afwerken. Als je een stappen plan hebt kan je jezelf beter motiveren om een lastige periode door te komen, je zelf belonen als je het gehaald hebt, of als je door een terugval moest bijkomen, rust nemen, weer aan de volgende stap beginnen, wetend dat je al zoveel stappen hebt afgelegd en op de goede weg bent. Als het nog te lastig is om een visie te hebben, als je doel nog onduidelijk is, is het dan misschien mogelijk om “Op Avontuur te gaan”? Je weet ongeveer waar je heen wil, maar je hebt geen vast doel, je hebt geen stappen plan, maar wel een globaal doel, wel richting, maar nog geen vast eindpunt.

Placebo/Nocebo

Wellicht denk je nu nog dat het wel heel erg optimistisch is wat ik hier breng. Met een positieve insteek kom je verder dan met negatieve ballast. Je hebt vast wel eens over het “placebo” effect gehoord: Je bent ziek, krijgt een pilletje van de dokter die zegt dat je er beter van wordt. In het pilletje zit geen werkende stof, maar omdat jij gelooft dat je er beter van wordt, wordt je optimistisch en je lijf ook. Dat bevordert je zelfherstellend vermogen en zie daar, je wordt beter. Negatieve ballast in je gedachten en je gedrag werken als “Nocebo” Omdat je er niet in gelooft, wordt je niet beter, je gedachten leiden tot een slecht herstel en je word niet half zo sterk en gezond als je eigenlijke vermogen kan. Dat is geen onzin, zoek Placebo/Nocebo maar eens op op het web en zie tientallen onderzoeksresultaten.

Dit is in grote lijnen wat ik je bied met revalidatie yoga training:

  • Het bewust richten van je aandacht in je gedachten over je herstel _Visie
  • Het bewust richten van je aandacht in je lijf tijdens je oefeningen
  • Negatieve elementen emotioneel en fysiek overwinnen
  • Positieve mentale instelling trainen.

Ik ben ervaringsdeskundige, mijn rechter enkel was verbrijzeld, en nu doet hij het weer door deze methode

Yoga-lessen in
Het Levenspaleis

 

Vinyasa yoga
vloeiende vormen

Yin Yoga
zacht en meditatief

Yin/Yang Yoga
kracht en ontspanning

PartnerYoga
rustig en met z’n tweeën

Acrobatische Yoga
balans en vertrouwen

Urban Moves flow
yoga, martial arts en dans

Revalidatie yoga
aandachtig herstellen