06 • 11 35 39 67 info@levenspaleis.nl

Vinyasa yoga

vloeiende vormen

Vinyasa yoga is een vloeiende vorm van yoga waarin de houdingen in een stroom aan elkaar worden gekoppeld met Vinyasa’s. Vinyasa’s zijn een stukje van de zonnegroet waarin je op een uitademing uit een houding langs plank naar lage plank zakt, inademend omhoog komt in opwaarts kijkende hond en uitademend naar neerwaarts kijkende hond beweegt. Elke nieuwe houding of serie begint weer vanuit de neerwaarts kijkende hond.

Adem

Naast de Vinyasa`s is het koppelen van de adem aan de beweging van houding naar houding een wezenlijk aspect van deze vorm van yoga

Ujay adem is de ademtechniek die in de Ashtanga, Vinyassa en PowerYoga aan de beweging word gekoppeld. Door je kin iets naar je keel in te trekken en je stembanden licht aan te spannen, kun je een ruisend geluid maken met je ademhaling. Je ademt 4 tellen in en 4 tellen uit. Je adem word zo een woordenloos mantra, als het ruisen van de zee dat het ritme van je beweging ondersteunt en een anker voor je aandacht vormt. Zo zul je minder geneigd zijn om mee te gaan met gedachten die in je opkomen tijdens je beoefening en ga je dus dieper in de bewegingsmeditatie die je Yoga-beoefening mag zijn.

Met Ujay adem en het keelslot op je keelchakra zal een deel van de ademenergie prahna in je lichaam blijven en de warmte van je innerlijk vuur anji verhogen. Je krijgt het lekker warm tijdens een Vinyasa les en je zult veel energie in je lichaam voelen die je van binnen zuivert.

Het keelslot is een van de bhandhas: chakra- of energiesloten die de energie in je lichaam doen toenemen. De lagere bhandahs, onderbuik en bekkenbodem zorgen er daarnaast voor dat je lage lichaamskern sterker en stabieler wordt, omdat je je bekkenbodem en onderbuik iets aanspant.

Vinyasa flow intens

De vinyasa flow intens is wat je er van verwacht: intensief. Het tempo blijft vast en er is weinig rust tussen de houdingen. Er zullen meer gevorderde houdingen in de les worden aangeboden. Sommigen zullen af en toe een associatie krijgen met cardiofitness of Bootcamp-training. Dat is niet vreemd, want wat we doen is intensief. Toch koppelen we ons bewegen en doen aan eerlijk en zorgzaam bewustzijn. Werk hard met heel je hart, ga niet over je grenzen, blijf zorgzaam voor je lichaam. Als je tijdens je beoefening niet meer kan glimlachen, ga je te hard.

Vinyasa flow easy

De vinyasa flow easy blijft een stuk rustiger. De elementen zijn gelijk aan de vinyasa flow intens, toch doe je in deze les een derde minder houdingen, is er meer rust tussen de houdingen en laten we de bandhas en Ujay adem los. Je mag het toepassen, maar het hoeft niet. De easy flow is gelijk aan wat ook vaak Dynamic Hatta word genoemd.

 

 


Geef je op voor een gratis proefles vinyasa yoga!

Yoga-lessen in
Het Levenspaleis

 

Vinyasa yoga
vloeiende vormen

Yin Yoga
zacht en meditatief

Yin/Yang Yoga
kracht en ontspanning

PartnerYoga
rustig en met z’n tweeën

Acrobatische Yoga
balans en vertrouwen

Urban Moves flow
yoga, martial arts en dans

Revalidatie yoga
aandachtig herstellen